Alkohol zabiera mi tatusia
Bo najbardziej cierpią dzieci…
Przekaż darowiznę na budowęDomu Miłosierdzia dla osób uzależnionych

Pomóż odzyskać dziecku tatę

Przekaż darowiznę na budowę Domu Miłosierdzia

Pozostaw dane kontaktowe.
Bez tego nie otrzymamy Twojego wsparcia.

Twoje dane są u nas bezpieczne. Pozwolą nam zrealizować Twoją płatność i informać Cię o efektach naszej akcji.
Imię *
Nazwisko *
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych.
Wyrażam zgodę na wiadomości od Fundacji.
Akceptuję Regulamin serwisu płatności Przelewy24.

* Pole wymagane
Problem alkoholizmu w Polsce
Spożycie alkoholu wg PARPA (Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych) rośnie z roku na rok w zastraszającym tempie. W 2019 r. było to 9,78 litra spirytusu na 1 osobę. Obecnie w Polsce jest ok 700 tys. alkoholików. Pandemia COVID-19 przyczyniła się do pogłębienia tego problemu, ponieważ zamknięcie w domach spowodowało, że po alkohol sięgano coraz częściej. Skutki są dramatyczne. Nie tylko dla samych pijących, ale całych rodzin. Życie dziecka w rodzinie alkoholowej to koszmar, którego skutki zostają na całe życie. Pomóż >
Dlaczego Twoja pomoc jest ważna?
Choć alkoholizm jest chorobą osób dorosłych, to w jej wyniku najbardziej cierpią dzieci… Przede wszystkim psychicznie, ale także fizycznie. A urazy z dzieciństwa pozostają na całe życie.

Wg PARPA codziennością dzieci w rodzinie alkoholowej są:
przemoc, destrukcyjne zachowania rodziców, chaos, awantury, brak stabilizacji i poczucia bezpieczeństwa.

Ponad połowa z badanych dzieci doświadczała bezpośrednio przemocy zarówno fizycznej, emocjonalnej jak i intelektualnej, a co szósta dziewczynka opisywała doświadczenia związane z nadużyciem seksualnym.
Dzieci alkoholików często mówią też o:
osamotnieniu
strachu przed rodzicem
wstydzie za rodzica
poczuciu winy
Pomagając w leczeniu uzależnień osób dorosłych, pomagasz także ich dzieciom.
Co zrobimy dzięki Twojej pomocy?
Zbudujemy Dom Miłosierdzia z terapią dla osób uzależnionych
Wstawimy okna
i ocieplimy budynek
Zapewnimy osobom uzależnionym bezpłatną terapię
Zorganizujemy wsparcie dla dzieci osób w trakcie leczenia
Przekaż darowiznę >
Jak pomagamy?
Fundacja Pojednanie działa przy sanktuarium Matki Bożej Pojednania w Hodyszewie. Naszym celem jest pomoc osobom uzależnionym oraz ich rodzinom. Marzymy o tym, aby dzięki uzdrowieniu chorych i pomocy, która pozwoli im wyzwolić się z nałogu, pomóc też ich dzieciom. Każde dziecko ma przecież prawo do normalnego dzieciństwa w kochającej rodzinie z mamą i tatą.
Wartości, którymi kierujemy się w naszej codziennej pracy to miłość w rodzinie, dobro, godność człowieka oraz wartości chrześcijańskie. Wierzymy, że każdy człowiek zasługuje na szansę. Taką szansą dla wielu chorych i uzależnionych będzie Dom Miłosierdzia. Terapia obejmie osoby uzależnione (pobyt stacjonarny w ośrodku), ale także ich rodziny podczas warsztatów terapeutycznych. Każda wpłata ma dla nas wielkie znaczenie.
Na takim etapie jest budowa Domu Miłosierdzia
Na razie mamy budynek w Hodyszewie, w którym musimy przeprowadzić całkowity remont. Wcześniej stała tu szkoła, w przyszłości ma być ośrodek na 30 miejsc z terapią stacjonarną, około roczną dla osób uzależnionych oraz terapia indywidualna, grupowa, warsztaty terapeutyczne i ogólnorozwojowe, socjoterapia i grupy wsparcia. Cała inwestycja będzie kosztować 8 mln zł i została podzielona na 3 etapy.

Pierwszy etap, który otworzy drzwi i umożliwi rozpoczęcie terapii to 2,3 mln zł. Obecnie udało nam się wymienić dach i podnieść budynek o poddasze, dobudować klatkę schodową, zainstalować nowe okna w klatce schodowej i na poddaszu, wyburzyć stare ścianki działowe i postawić nowe, oraz położyć pierwszą warstwę podłogi.
Kolejnym etapem naszej inwestycji będzie położenie instalacji elektrycznej, tynki wewnętrzne, instalacje wodne, kanalizacyjne i grzewcze oraz wymiana okien na parterze i piętrze. Dalej, chcemy ocieplić budynek z zewnątrz oraz zainstalować piec.

Kolejny etap, to wyposażenie pokoi, kuchni i gabinetów terapeutycznych. Chcielibyśmy także rozpocząć budowę drugiej części obiektu gdzie będzie się znajdowała kawiarnia, gdzie będziemy mogli przyjąć odwiedzających nas gości i kaplica.

Aby zrealizować te plany do 2022 roku potrzebujemy wsparcia finansowego ludzi dobrej woli.

Pomóż >