PRZEKAŻ 1,5 % NA BUDOWĘ

DOMU MIŁOSIERDZIA

ośrodka pomocy rodzinie i osobom uzależnionym w Hodyszewie

CEL SZCZEGÓŁOWY: HODYSZEWO

Co to jest 1,5%?

hearth

Jednym ze sposobów wspierania organizacji pozarządowych jest przekazywanie części pieniędzy w ramach 1,5%. Ta mała część podatku dochodowego od osób fizycznych jest niezmiernie istotna w funkcjonowaniu stowarzyszeń i fundacji. 1,5% - nie jest darowizną, ani ulgą.

- Można powiedzieć, że ze społecznego punktu widzenia możliwość przekazywania 1,5% podatku organizacjom OPP jest przejawem demokracji bezpośredniej. Dzięki niemu każdy polski podatnik może samodzielnie zadecydować, do kogo trafi część podatku dochodowego, który powinien zapłacić państwu - czytamy w portalu organizacji pozarządowych ngo.pl.

Możliwość przekazywania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych wprowadziła ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie w 2003 r. Od 2023 roku kwota ta wzrosła do 1,5%.

1,5% możemy przekazać wypełniając do 2 maja
roczne rozliczenie podatkowe, tzw. PIT.

Co zrobimy dzięki Twojej pomocy?

Zbudujemy Dom Miłosierdzia z terapią dla rodzin i osób uzależnionych

Ocieplimy poddasze
i dobudowaną klatkę schodową

Zapewnimy osobom uzależnionym
bezpłatną terapię

Zorganizujemy wsparcie dla dzieci
osób w trakcie leczenia

Jak pomagamy?

logo

Fundacja oprócz działań związanych z budową Domu Miłosierdzia zajmuje się także prowadzeniem różnorodnych spotkań i zajęć, które mają na celu pomoc w odzyskaniu pewności siebie i przywróceniu do zdrowego funkcjonowania w świecie.

Wartości, którymi kierujemy się w naszej codziennej pracy to miłość w rodzinie, dobro, godność człowieka oraz wartości chrześcijańskie. Wierzymy, że każdy człowiek zasługuje na lepsze życie. Taką szansą dla wielu rodzin będzie Dom Miłosierdzia.

Nasze warsztaty i grupy wsparcia

• Warsztaty 12 kroków ku pełni życia
  • Warsztaty o przemocy
  • Warsztaty o przebaczeniu
  • Warsztaty na temat ojcostwa
  • Warsztaty na temat macierzyństwa
  • Dla osób współuzależnionych: AI - Anon
  • Dla alkoholików: AA
  • Dla małżeństw w kryzysie: Sychar
  • Dla ojców: Klub Ojca
  • Dwóch specjalistów prowadzi terapie indywidualne i grupowe

Na takim etapie jest budowa

Domu Miłosierdzia

logo logo

Budowa Domu Miłosierdzia postępuje stopniowo w miarę zebranych środków finansowych. Zaczęliśmy od podniesienia budynku o poddasze użytkowe i położeniu nowego, dwuspadowego dachu. Spełniając obecne wymogi przeciwpożarowe dobudowaliśmy dodatkową klatkę schodową. Ponadto wyburzyliśmy stare i postawiliśmy nowe ścianki działowe. Na poddaszu zamontowaliśmy nowe okna. Ostatnio udało nam się położyć całkowicie nową instalację elektryczną i wykonać tynki w pomieszczeniach. Zakupiliśmy też sporą ilość styropianu.

Przed fundacją prace przy ocieplaniu poddasza, dobudowanej klatki schodowej oraz dachu od wewnątrz. Po ich wykonaniu budynek będzie już całkowicie zamknięty. Kolejnym etapem naszej inwestycji będzie położenie instalacji wodnej, kanalizacyjnej i grzewczej oraz zainstalowanie pieca. Później zajmiemy się wyposażeniem pokoi, kuchni i gabinetów terapeutycznych.

Chcielibyśmy także rozpocząć budowę drugiej części obiektu, gdzie będzie się znajdowała kawiarnia, w której będziemy mogli przyjąć odwiedzających nas gości i kaplica.

Cel szczegółowy: Hodyszewo

Przekaż 1,5 % na budowę Domu Miłosierdzia