Masz prawo do życia bez przemocy

“Od przemocy do życia w obfitości” – to hasło warsztatów, które odbędą się 24-26 marca br. w Ośrodku Ojczyzna w Hodyszewie. To już ich kolejna edycja.

– Przemoc może być okazywana na różne sposoby. Wyróżniamy przemoc fizyczną, psychiczną, seksualną, ekonomiczną oraz zaniedbanie – wylicza Beata Mioduszewska, liderka Wspólnoty Trudnych Małżeństw Sychar z Hodyszewa. – Z przemocą najczęściej spotykamy się we własnej rodzinie, choć nie tylko, może ona dotknąć wszystkich, niezależnie od płci, statusu materialnego, miejsca zamieszkania czy wykształcenia.

.stosującego przemoc będziemy nazywali sprawcą, a doznającego – ofiarą. Te pojęcia nie określają tego jakimi są ci ludzie, lecz wyłącznie rolę którą przyjmują w konkretnej relacji międzyludzkiej. Można być np. ofiarą w relacji z mężem a jednocześnie być sprawczynią przemocy wobec własnych dzieci…

Co to jest przemoc, jak sobie z nią radzić, gdzie szukać pomocy w sytuacji jej wystąpienia i jakie są szanse na uratowanie małżeństwa, w którym jest stosowana – na takie i podobne pytania uczestnicy warsztatów otrzymają odpowiedź.

– Organizujemy je wiosną od kilku lat i zawsze cieszą się zainteresowaniem. W tym roku odbędą się pod koniec marca – informuje Beata Mioduszewska. – Poprowadzi je Mirosława Pakur, nauczyciel, pedagog, doradca z dużym doświadczaniem praktycznym w poradni rodzinnej z Archidiecezji Gdańskiej.

Opiekę duszpasterską nad warsztatami będzie sprawował ks. Jacek Zakrzewski SAC z Fundacji Pojednanie.

Osoby zainteresowane uczestnictwem w warsztatach prosimy o kontakt z Panią Beatą Mioduszewską, tel. 660 440 576, która do 15 marca przyjmuje zapisy. Należy zaznaczyć, że jest ograniczona ilość miejsc (25 osób) i decyduje kolejność zgłoszeń.

Organizatorem warsztatów jest Wspólnota Trudnych Małżeństw Sychar i Fundacja Pojednanie.